Makan Lebih- Sayuran segar dan organik
- Buah-buahan segar atau buah-buahan dalam tin yang tiada penambah rasa
- Roti mil penuh, bijirin, pasta dan beras perang (nasi)
- Produk sumber protein seperti sayuran kekacang, daging putih dan ikan dan hanya ambil putih telur sahaja.
- Produk tenusu terutamanya susu rendah lemak
Makan Kurang
- Daging yang tinggi lemak khususnya dari sumber daging merah, ikan yang punya asid lemak tinggi seperti ikan keli dan telur kuning. Jauhi juga segala bentuk pengambilan daging proses seperti burger dan hotdog.
- Yogut yang dicampur buah-buahan manis.
- Jus buah yang diproses.
- Makanan tinggi kandungan sodium atau garam seperti kicap, sos tiram dan sebagainya
- Kurangkan snek ringan seperti keropok ayau kacang bersalut garam.
- Makanan bergoreng.
Ps: Selamat menjaga kesihatan anda. Mencegah lebih baik dari mengubati.
- resource dari majalah rapi bil. 95
No comments:
Post a Comment